Εισοδος μελων
Έχουμε 302 επισκέπτες συνδεδεμένους και κανένα μέλος
Πρόσωπο με πρόσωπο με τον πατέρα της γενετικής, τον καθηγητή James Watson, βρέθηκαν οι 40 πρώτοι φοιτητές της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου. Οι φοιτητές παρακολούθησαν με δέος και συγκίνηση τον άνθρωπο που ανακάλυψε τη διπλή έλικα του DNA ανοίγοντας το δρόμο για να ερευνηθεί η μοριακή βάση της βιολογικής ζωής.
Ο Δρ. Watson, που ήρθε στην Κύπρο προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής (ΙΝΚΓ) ειδικά για τα εγκαίνια της Σχολής, παρότι μιλούσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, απευθύνθηκε κυρίως στους φοιτητές που κρέμονταν κυριολεκτικά από τα χείλη του. Ο νομπελίστας καθηγητής αφού συνεχάρη το Ινστιτούτο για τη δημιουργία της Σχολής Μοριακής Ιατρικής, κι αφού έδωσε στους καθηγητές συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίζουν τους φοιτητές τους, έστειλε στους φοιτητές το μήνυμα της διαρκούς μάθησης αλλά και της σπουδαιότητας της μελέτης. Ο ίδιος είπε, κατά τη διάρκεια των σπουδών του, διάβαζε επί τρεις ώρες ημερησίως, πέραν του χρόνου που δαπανούσε σε εργαστηριακή μελέτη.
Ο 84χρονος σήμερα καθηγητής συνέστησε στους φοιτητές να βρίσκονται εκεί όπου βρίσκονται και τα λαμπερά μυαλά. Να ταξιδέψουν για να μπορέσουν να συναναστραφούν με σπουδαίους ανθρώπους, αποφεύγοντας να βρίσκονται με βαρετούς ανθρώπους όπως άλλωστε γράφει κι ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του. Ενώ απευθυνόμενους στους καθηγητές τους είπε να προσέξουν να μην κάνουν βαρετές διαλέξεις. Τους συμβούλεψε να αναπτύσσουν ιδέες, να έχουν κρίση σε ό,τι διαβάζουν και να διαμορφώνουν άποψη. «Μιλάτε με λαμπρούς ανθρώπους και αντικαταστήστε τις λάθος ιδέες σας», τους είπε.
Μίλησε με κέφι και με χιούμορ και απαντώντας στο ερώτημα για τη σχέση της ευφυΐας με τα γονίδια συμβούλευσε το κοινό που τον παρακολουθούσε με ευλάβεια να μιλά, να παντρεύονται έξυπνες γυναίκες για να κάνουν έξυπνα παιδιά. Ουσιαστικά ο Δρ. Watson έθεσε ένα ερωτηματικό για το υπαρκτό μεν γονίδιο της εξυπνάδας το οποίο ακόμη δεν βρέθηκε, σημειώνοντας πως η εξυπνάδα μπορεί να αναπτυχθεί και είναι συνάρτηση και του περιβάλλοντος στο οποίο διαβιεί ένας άνθρωπος.
Διάλεξη για τον καρκίνο
Ο Δρ. Watson θα δώσει το απόγευμα της Τετάρτης διάλεξη στο Ινστιτούτο Γενετικής με θέμα «Από την διπλή έλικα στη θεραπεία του καρκίνου». Όπως ανέφερε, όντας «άνεργος», πέραν του να ταξιδεύει μελετά και πολλά άρθρα ειδικά για τον καρκίνο. Πιστεύει πως η θεραπεία του καρκίνου δεν βρέθηκε γιατί κάποιοι δεν θέλουν να βρεθεί. Στην Αμερική, επεσήμανε, για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας, επιτάχθηκαν όλα τα λαμπρά μυαλά της χώρας, τα οποία δούλευαν για αυτό ασταμάτητα. Αυτό, είπε, δεν γίνεται για τον καρκίνο. Και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως εάν έδιναν στον ίδιο την ευκαιρία να έχει 100 επιστήμονες δίπλα του και να δουλεύουν όλοι μαζί στη θεραπεία του καρκίνου, αυτή θα είχε βρεθεί μέσα σε πέντε χρόνια.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση που εξέφρασε ο νομπελίστας καθηγητής για τα αντιοξειδωτικά. Λέγοντας πως παρότι επικρατεί πως τα αντιοξειδωτικά στις τροφές καταπολεμούν τον καρκίνο, στην πραγματικότητα βοηθούν στην ανάπτυξή του. «Δεν ξέρουμε γιατί αλλά είναι ξεκάθαρο πως οι οξειδωτικές τροφές καταπολεμούν τον καρκίνο», είπε. Συνέχεια επί του θέματος στη διάλεξή του την Τετάρτη.
Η Σχολή Μοριακής Ιατρικής
Τον καθηγητή Watson καλωσόρισαν ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής και της Σχολής Μοριακής Ιατρικής καθηγητής Φίλιππος Πατσαλής και ο κοσμήτορας της Σχολής Λεωνίδας Φυλακτού.
Ο καθ. Πατσαλής ανέφερε πως η ημέρα των εγκαινίων της Σχολής είναι μια ιστορική μέρα για το Ινστιτούτο γιατί ένας μεγάλος στόχος έχει υλοποιηθεί. «Με την ίδρυση της Σχολής, το Ινστιτούτο, που όπως ξέρετε λειτουργεί για 20 χρόνια με απόλυτη επιτυχία ως το κατ’ εξοχήν ιατρικό και ερευνητικό κέντρο του τόπου μας, καθίσταται πλέον και ακαδημαϊκό κέντρο. Μετά από 20 χρόνια δραστηριοποίησης στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση φοιτητών, επιστημόνων και ιατρών και την ολοκλήρωση πέραν των 40 διδακτορικών διατριβών σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του Λονδίνου, του Nottingham, του Bristol, το Πανεπιστήμιο Imperial, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και άλλα 2 διακεκριμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα και κέντρα, εγκαινιάζουμε πλέον τη δική μας μεταπτυχιακή σχολή, αξιοποιώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τις πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις που αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια».
Όπως τόνισε μοναδικός στόχος της Σχολής είναι η αριστεία. Για να γίνει αυτό εφικτό η Σχολή θα στηριχθεί σε τέσσερις πυλώνες. «Πρώτος πυλώνας, ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών για απόκτηση Μεταπτυχιακού Τίτλου (Μάστερ) και Διδακτορικού, που να συνδυάζει την απόκτηση γνώσης μέσω διαλέξεων και την παραγωγή νέας γνώσης μέσω πρωτοποριακής έρευνας. Δεύτερος πυλώνας, οι υπερσύγχρονες και μοναδικές στη χώρα μας ερευνητικές υποδομές, τα ερευνητικά εργαστήρια και προγράμματά μας. Τρίτος πυλώνας, το ακαδημαϊκό προσωπικό μας, με υψηλού επιπέδου μόρφωση, αδιαμφισβήτητα προσόντα και πολύτιμη εμπειρία στους τομείς της εξειδίκευσής του. Και τέταρτος πυλώνας, η εισδοχή πολύ υψηλού επιπέδου φοιτητών από την Κύπρο και το εξωτερικό, η επιλογή των οποίων θα γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια», σημείωσε.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Φυλακτού σημείωσε πως η Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου έρχεται να συμβάλει καταλυτικά προς την επίτευξη των στόχων του Ινστιτούτου και να δώσει στους φοιτητές μοναδική εκπαίδευση στις βιοϊατρικές επιστήμες.
Το πρώτα προγράμματα της Σχολής είναι το πρόγραμμα της Ιατρικής Γενετικής και το πρόγραμμα της Μοριακής Ιατρικής. «Είναι δύο τομείς οι οποίοι έχουν μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και που πάνω σε αυτούς είναι βασισμένη η σύγχρονη ιατρική. Είναι δύο τομείς πάνω στους οποίους αναμένεται να δημιουργηθεί καινούργια γνώση για την παθογένεια πολλών ασθενειών και να εξευρεθούν αποτελεσματικές λύσεις για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία τους», σημείωσε ο καθηγητής για να προσθέσει:
«Τα καινοτόμα αυτά προγράμματα καλύπτουν ένα πλατύ φάσμα από ενδιαφέρουσες πτυχές αυτών των επιστημών. Είναι δομημένα έτσι ώστε οι φοιτητές να λαμβάνουν θεωρητικές εξειδικευμένες γνώσεις μέσω των μαθημάτων, και να εκπονούν τις ερευνητικές τους διατριβές μέσα στα άριστα εξοπλισμένα εργαστήρια του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Τέλος, ο μοναδικός συνδυασμός στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου της έρευνας και της εφαρμογής των αποτελεσμάτων της πάνω στους ασθενείς δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στους μελλοντικούς φοιτητές της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, που θα μπορούν να κατανοήσουν και να εργαστούν για την έρευνα προς την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των ασθενών».
Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι η εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Ο εκδότης, Δημήτρης Λοττίδης σε ομιλία του ευχαρίστησε το Ινστιτούτο για την εμπιστοσύνη του στην «Κ» και εξέφρασε την στήριξή του στην Σχολή. «Μας τιμά αυτή η συνεργασία», είπε, σημειώνοντας τη ποιότητα, το κύρος και την σοβαρότητα του Ινστιτούτου Γενετικής.
Χορηγός της εκδήλωσης είναι η Eυrobank Cyprus.