Get Adobe Flash player

 

facebooktree-button

forum-buttonnews-buttonpharmacy-button-newweather-button-newairplaneold

 

Εισοδος μελων

Η ιστοσελίδα asomatos.eu μαζεύει προσωπικά δεδομένα όπως παρουσιάζονται στο σύνδεσμο Register τα οποία επιτρέπουν στα μέλη της να αποκτήσουν πρόσβαση στο περιεχόμενο μελών μόνο. Μπορείτε να ζητήσετε διαγραφή των προσωπικών σας δεδομένων αποστέλλοντας email στο info@asomatos.eu.            | 

Έχουμε 573 επισκέπτες συνδεδεμένους και κανένα μέλος

H «Ελεύθερη Πολιορκημένη» Αιμιλία Παρτέλλα

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 2

H «Ελεύθερη Πολιορκημένη» Αιμιλία Παρτέλλα

Είπεςεδώ και χρόνια: «Κατά βάθος είμαι ζήτημα φωτός».Και τώρα ακόμη σαν ακουμπάς στις φαρδιές ωμοπλάτες του ύπνου ακόμη κι όταν σε ποντίζουνστο ναρκωμένο στήθος του πελάγουψάχνεις γωνιές όπου το μαύρο έχει τριφτεί και δεν αντέχει αναζητάς ψηλαφητά τη λόγχη την ορισμένη να τρυπήσει την καρδιά σουγια να την ανοίξειστοφως.

Γιώργος Σεφέρης

 

… Με όλη τη σοβαρότητα και την σεμνότητα που απαιτείται αυτή τη στιγμή, οφείλω να πω πως είναι μεγάλη τιμή για μένα να γράψω για την Αιμιλία Παρτέλα.

 Του Γλαύκου Ανδρέου

tziannina 29Αυτοί που συγκροτούν τη σιδερένια γροθιά της  κάθε Επανάστασης είναι οι άνδρες. Όμως, η σποραδική έστω παρουσία των γυναικών σε κρίσιμες περιόδους πολέμου είναι ενδεικτική των δυνατοτήτων του γυναικείου φύλου, το οποίο έτσι ενέγραψε στο κεφάλαιο των δικαιωμάτων του μια μακροπρόθεσμη υποθήκη.

Η Αιμιλία Παρτέλλα , η « Καπετάνισσα» ξέφυγε από τα γυναικεία πρότυπα της εποχής της. Μεγαλωμένη στη φτώχια, από νωρίς εκδήλωσε την αγάπη της για το τόπο που την γέννησε . Η μυθιστορηματική ζωή της, από τη γέννηση της ακόμη, ήταν γεμάτη περιπέτειες που σφυρηλάτησαν το χαρακτήρα της, ένα χαρακτήρα ανεξάρτητο, δυναμικό, αγωνιστικό. Καπετάνισσα, λοιπόν, όχι μόνο στα χωράφια για το μεροδούλι , αλλά και στην ίδια της τη ζωή.
Με το απαράμιλλο θάρρος της, την αξιοθαύμαστη γενναιότητα, τις περιπέτειες και τις θυσίες της αποτελούν αξεπέραστα σύμβολα δυναμισμού και πατριωτισμού που συνεχίζουν να μας  εμπνέουν.
Οι ηρωική αυτή  γυναίκα, είναι άξια θαυμασμού για την περιφρόνηση του θανάτου και για την αντίσταση που προβάλλει  προκειμένου να μην υποδουλωθεί .

Είναι Ιουλης του ’74. Τα μπλόκα , οι εκτελέσεις , οι  βομβαρδισμοί οι  μάχες φουντώνουνε . Στους δρόμους , στις πόλεις , στα βουνά κρατανε ανάστατο το τόπο που παλεύει με τα δόντια , τα χέρια , τα πόδια , ορμητικά , απεγνωσμένα , ν ‘ αντέξει τους τελευταίους σφαδασμούς του θηρίου.

Μέσα από τα σπλάχνα αυτής της ένδοξης και πονεμένης γης γεννήθηκε η Αιμιλία Παρτέλλα, μια ηρωίδα ταγμένη από το θεό με ένα συγκεκριμένο πεπρωμένο να φέρει σε πέρας μια γήινη αποστολή. Η ιδία γνώριζε και ένιωθε βαθειά μες  στην ψύχη  πως η μοίρα της ήταν προδιαγραμμένη και πως κάτι συνταρακτικό θα συνέβαινε στην πορεία της ζωής της: 40 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑΣ !

Η φύση με σοφία προνόησε να την προικίσει με πλούσια και σπάνια χαρίσματα. Την έπλασε ηγητρια , μπροσταρισσα που λέμε , και της έδωσε όλα τα εφόδια που χρειαζόταν ειδικά για αυτό τον Αγώνα. Τα μόνα της όπλα και εφόδια υπήρξαν η ασβέστη φλόγα του Μαρωνιτικου πνεύματος που έκαιγε  στην ψύχη της, η αγάπη της για την γενέθλια γη της, το απαράμιλλο θάρρος της, το αδάμαστο σθένος της , η βαθιά διορατικότητα που διέθετε μαζί με το αλάνθαστο ένστικτο , σύνεση και σοφία .

Πανέτοιμη περίμενε υποσυνείδητα και ενσυνείδητα το μεγάλο κάλεσμα που πράγματι ήρθε μες την καρδία της. Να παραμείνει εγκλωβισμένη …….να φυλαει Θερμοπύλες ……..

Και ενώ είχε την επιλογή να παραμείνει στη σιγουριά της προσφυγιάς και την άνεση της ζωής , επέλεξε να ακολουθήσει το μονοπάτι της ηρωίδας  που  έβλεπε να ξετυλίγετε μπροστά της σπαρμένο από αγκάθια , αίμα, και πόνο. Οι ήρωες γεννούνται , δεν γίνονται . Και η Αιμιλία Παρτέλλα , με απέραντη πίστη στο Θεό , στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, με  αγάπη και πόνο για τον συνάνθρωπο , ρίχτηκε στον άνισο αγώνα. Ο ‘τι είχε και δεν είχε , την ύπαρξη της ολόκληρη προσέφερε θυσία στο βωμό της λευτεριάς του Ασωμάτου , που τόσο τον λάτρεψε. Την γη της που τόσο αγάπησε .

Και η Ιστορία  γράφτηκε ανεξίτηλα .Η πολύπλοκη και ριψοκίνδυνη δράση της  , την εξύψωσε  στο ανώτατο επίπεδο ώστε να θεωρείται σήμερα και να τιμάται ως η πλέον αναγνωρισμένη αγωνίστρια του Ασωμάτου.

Όμως η Αιμιλία Παρτέλλα δεν υπήρξε μονό η ηρωίδα της  κατοχής , αλλά αγωνίστρια της ζωής . Ένα φωτεινό παράδειγμα αρετών και χαρισμάτων τα όποια εκπροσωπούν ιδιαίτερα εμάς τους  Μαρωνιτες στο σωστό μας ρόλο.

Υπήρξε πάνω από όλα Άνθρωπος  και μεγάλη Φιλάνθρωπος. Γέννησε επτά παιδιά. Έχει όλες  τις αρετές που εξαγνίζουν.  Υπήρξε η λατρευτή μητέρα που τα παιδιά της λαχταρούσαν να έχουν ακόμη και στα γεράματα τους , υποδειγματική σύζυγος , καταπληκτική νοικοκυρά , μαγείρισσα, και οικοδέσποινα.

Μια γυναίκα κοσμική, κοινωνική , γεμάτη σπιρτάδα και χιούμορ, ξεχειλίζει από ζωή και ζωντάνια , …….. στα 90 της ! 

 

 

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των ωρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες…..