Get Adobe Flash player

 

facebooktree-button

forum-buttonnews-buttonpharmacy-button-newweather-button-newairplaneold

 

Εισοδος μελων

Η ιστοσελίδα asomatos.eu μαζεύει προσωπικά δεδομένα όπως παρουσιάζονται στο σύνδεσμο Register τα οποία επιτρέπουν στα μέλη της να αποκτήσουν πρόσβαση στο περιεχόμενο μελών μόνο. Μπορείτε να ζητήσετε διαγραφή των προσωπικών σας δεδομένων αποστέλλοντας email στο info@asomatos.eu.            | 

Έχουμε 117 επισκέπτες συνδεδεμένους και κανένα μέλος

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΣΩΜΑΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΙΜΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΚΑΛΟΓΡΙΩΝ

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 11

Του Ανδρέα Φραντζιά –Προέδρου του Πολιτιστικού Ομίλου Ασωματου

 

DSC 4119Κυριακή 11 Νοεμβρίου, κοντά στο σούρουπο, θα ξεκινούσε μια μοναδική εκδήλωση από τον πολιτιστικό Όμιλο Ασωμάτου Αρχάγγελος Μιχαήλ, που θα έμενε αποτυπωμένη στη σκέψη των παρευρισκομένων για πολύ καιρό.

Στο κατάμεστο από πλήθος κόσμου αμφιθέατρο της ΠΑΣΥΔΥ, στην παρουσία των αρχών της Κοινότητας - του Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου και του Εκπροσώπου των Μαρωνιτών στη Βουλή-, του Εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Aρχιμανδρίτη Βενέδεικτου , του Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας, του Αντιπροσώπου του Βατικανού στην Κύπρο, πρώην και νυν βουλευτών, δικαστών, Ιερέων και όλων των Αδελφών Καλογριών, πλείστων προέδρων των άλλων οργανωμένων συνόλων της Κοινότητος και άλλων προσωπικοτήτων, πέραν των 50 νέων και νεανίδων μας, έδωσαν μια παράσταση συγκλονιστική, με όλη τη σημασία της λέξης, που κράτησε 3 ½ ώρες.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ταινίες μικρού μήκους που παρουσίαζαν τις Αδελφές Καλογριές σε εκδήλωση των 50 χρόνων μοναχισμού, καθώς και λιτανεία στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Ασώματο.

Η Κοινοτική Χορωδία Μαρωνιτών με μια άψογη παρουσία ακολούθησε με δύο  υπέροχα τραγούδια.

Μετά την σύντομη ομιλία του Προέδρου του Πολιτιστικού Ομίλου, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών με τη συνοδεία του κόσμου, προσευχήθηκε κατά το τυπικό της Συρομαρωνιτικής εκκλησίας της Αντιοχείας.

Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες από την Σεβαστή Ηγουμένη των Φρακγισκανών αδελφών και τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών στη Βουλή.

Έπειτα, νεαρά ταλέντα της Κοινότητας τραγούδησαν με τη μελωδική φωνή τους, όμορφα έντεχνα τραγούδια.

Το χορευτικό συγκρότημα του Ομίλου με τα νεαρά παιδιά του, κέρδισαν ένα πολύ ζεστό χειροκρότημα με την παρουσία και τις παραστάσεις τους.

Η συνέχεια ήταν συγκλονιστική. Για την κάθε μια αδελφή καλογριά, ένα δικό της άτομο, παρουσίασε ένα σύντομο τρίλεπτο βιογραφικό, εκφράζοντας και τα βαθύτερα αισθήματα του ιδίου και των δικών τους ανθρώπων. Ταυτόχρονα, μια τρίλεπτη ταινία, έφερνε μνήμες από τα βάθη του χρόνου, με πολλή ιστορία από τη ζωή της κάθε αδελφής, με παρεμβολές αγαπημένων τους προσώπων και γεγονότων που σημάδεψαν την ζωή τους.

DSC 3324Πρόσωπα αγαπημένα, που η αγάπη τους δεν γνωρίζει όρια και φραγμούς, στάθηκαν δίπλα στις αδελφές, για να μοιραστούν τη χαρά και τη θύμηση. Για να ξαναζήσουν νοερά, λίγο από τα παλιά.

Ρίγη συγκίνησης απλώνονταν σε όλη την αίθουσα. Μοσχοβολούσε η ανάμνηση του παρελθόντος.

Δάκρυα χαράς και νοσταλγίας που αντανακλούσαν το αμυδρό φως των λιγοστών φώτων, σαν έπαιζε η ταινία και ακούγονταν κομμάτια από τη ζωή τους, γέμισαν τα μάτια των αδελφών και του κόσμου πολλές φορές..

 Ένα αυθόρμητο και παρατεταμένο χειροκρότημα ξεσπούσε με το πέρας της κάθε σύντομης ταινίας.

Συνοδευόμενες και πάλι από δικά τους πρόσωπα, οι αδελφές, με έκδηλη τη συγκίνηση στα πρόσωπα τους, παραλάμβαναν τα λουλούδια και τις πλακέτες που προσέφερε ο Πολιτιστικός Όμιλος, ως αναγνώριση της πλούσιας κι ανιδιοτελούς προσφοράς τους στην Μαρωνιτική και Κυπριακή κοινωνία ευρύτερα.

Τρεισήμισι ώρες παράσταση. Σχεδόν όλοι καρφωμένοι στις θέσεις τους να παρακολουθούν, ν’ αναπολούν, να συγκινούνται, να κλαίνε, να χειροκροτούν…

Τελείωσε η εκδήλωση και δεν έλεγαν να αποχωρίσουν από την αίθουσα.

Δεν ήθελαν να τελειώσει αυτό το όνειρο που ζούσαν…

Την παράσταση έκλεισε ένα ιστορικό 3λεπτο βίντεο κλιπ του ΡΙΚ από τους Πανμαρωνίτικους αγώνες στίβου που διεξάγονταν στο Κορμακίτη την περίοδο 1960 – 1965, στην παρουσία αδελφών καλογριών. Μνήμες αξεθώριαστες…

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, η οικογένεια της κάθε αδελφής γινότανε ένα κουβάρι, μια αγκαλιά, ένα φιλί, ένα δάκρυ… Είχαν ξαναζήσει μέσα σε 3 λεπτά, πολλές δεκαετίες, στιγμές μοναδικές που σημάδεψαν τη ζωή τους.

Συγκλονιστικά ήταν τα μηνύματα ευχαριστίας από τις αδελφές αλλά και πολλούς παρευρισκομένους προς τα παιδιά του Πολιτιστικού Ομίλου που παρουσίασαν αυτό το μοναδικό έργο.

«Ήταν μια από τις καλύτερες εκδηλώσεις που έχω παρακολουθήσει μέχρι σήμερα», ανέφερε σε μήνυμα του Βουλευτής.

DSC 3658«Για πρώτη φορά στη ζωή μου έζησα τέτοια συγκίνηση σε εκδήλωση» δήλωσε η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας.

 «Ήταν κάτι το πρωτοποριακό και καταπληκτικό.  Μπράβο σε όλους σας.

 Μας κάνατε να συγκινηθούμε και να δακρύσουμε. Συνεχίστε… για εξύψωση του χωριού και της κοινότητάς μας» ανέφερε άλλη προσωπικότητα της κοινότητας.

Οι νέοι του Πολιτιστικού Ομίλου μέσα από το πνεύμα αλτρουισμού που καλλιεργήθηκε κι αναπτύχθηκε στον Όμιλο, έστελναν το μήνυμα στον πρόεδρο του Ομίλου:

« Ευχαριστούμε από καρδιάς για τις ευκαιρίες που μας δίνει ο Πολιτιστικός Όμιλος, για να αλληλογνωριστούμε, να συνεργαστούμε , να εκφραστούμε, να δημιουργήσουμε και να παρουσιάσουμε».

Η φράση, «Εγώ (ο Κύριος) σας διάλεξα και σας όρισα να πάτε και να καρποφορήσετε και ο καρπός σας να είναι μόνιμος Ιω.15-16», ήταν αποτυπωμένη στην κάθε πλακέτα που προσφέρθηκε στις Αδελφές.

Ναι, αυτή είναι η αλήθεια, επιβεβαιωμένη από την ιστορία της κάθε μιας ξεχωριστά, όπως παρουσιάστηκε στην αποψινή εκδήλωση.

 

Περισσότερες φωτογραφίες