Get Adobe Flash player

 

facebooktree-button

forum-buttonnews-buttonpharmacy-button-newweather-button-newairplaneold

 

Εισοδος μελων

Η ιστοσελίδα asomatos.eu μαζεύει προσωπικά δεδομένα όπως παρουσιάζονται στο σύνδεσμο Register τα οποία επιτρέπουν στα μέλη της να αποκτήσουν πρόσβαση στο περιεχόμενο μελών μόνο. Μπορείτε να ζητήσετε διαγραφή των προσωπικών σας δεδομένων αποστέλλοντας email στο info@asomatos.eu.            | 

Έχουμε 428 επισκέπτες συνδεδεμένους και κανένα μέλος

Θέμα επιβίωσης - Προβληματισμοί κι ανησυχίες….

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

AndreasΘέμα επιβίωσης - Προβληματισμοί κι ανησυχίες….

Γράφει ο Ανδρέας Φραντζιάς

 

Στα μέσα Σεπτεμβρίου 2015, ο Πολιτιστικός  Όμιλος Ασωμάτου,  ανέλαβε την πρωτοβουλία και συγκάλεσε σύσκεψη εκπροσώπων όλων των οργανωμένων συνόλων του Ασωμάτου,  διαισθανόμενος τους κινδύνους για την Μαρωνιτική Κοινότητα σε επερχόμενη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Με μια πρωτόγνωρη συναντίληψη και ομοφωνία καθορίστηκαν οι προτεραιότητες διεκδίκησης της Μαρωνιτικής Κοινότητας και πρωτοβουλίες που κατά την άποψη των παρευρισκομένων θα έπρεπε ν’ αναληφθούν,  για μια πορεία ελπίδας.

Οι ομόφωνες θέσεις του Ασωμάτου, εμπλουτισμένες και με την πολιτική εμπειρία και γνώσεις του τέως Εκπροσώπου αλλά και τη σύμφωνη γνώμη του Αρχιεπισκόπου, μέσα από  ένα νέο έγγραφο,  έμελλε να γίνουν πυξίδα διεκδίκησης μας.

Με το  κοινό έγγραφο των Αρχιεπισκόπου κι Εκπροσώπου , προωθήθηκαν οι  θέσεις της Κοινότητας στα κέντρα που θα μπορούσαν να έχουν επιρροή στη λύση του Κυπριακού προβλήματος,  σε συναντήσεις  με την  Κυπριακή Κυβέρνηση, Βατικανό, Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβεις Ευρωπαϊκών χωρών και Ηνωμένων Πολιτειών, αρχηγούς κομμάτων  κλπ.

Προσωπικά παρών, στις πλείστες των συναντήσεων με τους πιο πάνω,  σαν αντιπρόσωπος του Ασωμάτου, οφείλω  να ομολογήσω  ότι συναντήσαμε  διαφορετικές θέσεις από τις δικές μας, ειδικά μεταξύ των ξένων. Υπήρξε  πολλή προσπάθεια από μέρους  μας για να πάρουμε κάποια υπόσχεση για στήριξη  των θέσεων μας στο τραπέζι των συνομιλιών.

Η μεγαλύτερη δυσκολία στην αρχικά εμπεδωμένη άποψη των ξένων: ¨Γιατί όχι κάτω από Τ/Κ διοίκηση μέσα σε μια Ενωμένη Ευρώπη;¨ Με σοβαρά επιχειρήματα,  εμπεριστατωμένα και  στη γραμμή των προνοιών του συντάγματος του 1960, εκφράζαμε την επιθυμία μας και την ανάγκη να ανήκουμε στην Ε/Κ συνιστώσα πολιτεία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι σχέσεις μας με όλους τους Κυπρίους είναι και θα συνεχίσουν να είναι  αρμονικές.  Φεύγαμε  με την κατανόηση από τους συνομιλητές μας.

Κάποια άλλα συμπεράσματα από τις συναντήσεις είναι τα ακόλουθα:

    ·         Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει διεθνείς συμβάσεις με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα σε  Θρησκευτικές ομάδες να αναβαθμιστούν  σε                 Εθνοτικές  Μειονότητες, αρκεί να ζητηθεί από τις ίδιες τις Ομάδες.

    ·         Τώρα που γράφεται το νέο Σύνταγμα, θα πρέπει να  ζητηθεί όπως  περιληφθούν και κατοχυρωθούν η αναβάθμιση αλλά κι  όλα τα δικαιώματα των               Μαρωνιτών, γιατί μόνη  η αναβάθμιση, αν και  θεμελιώδης,  δεν είναι επαρκής.

    ·         Η αναγνώριση της Μαρωνιτικής Κυπριακής γλώσσας είναι πλέον γεγονός.

    ·         Το συμπαγές των Μαρωνιτικών χωριών είναι εφικτό  να διασφαλιστεί.

Δυστυχώς οι εξελίξεις τρέχουν, θα έλεγα εις  βάρος της Κοινότητας μας,  από τις πληροφορίες που έχουμε, τουλάχιστο στο θέμα της συμπερίληψης των χωριών και της γης των Μαρωνιτών στην Ε/Κ συνιστώσα  Πολιτεία. Υπάρχουν σοβαρότατα  επιχειρήματα στα οποία στηρίζεται η θέση μας αυτή και άμεσα θα πρέπει να επανατονιστούν παντού.

Ο χρόνος τελειώνει. Είτε με λύση ομοσπονδίας, είτε μονιμοποίηση της σημερινής κατάστασης. Πρέπει άμεσα να παρέμβουμε, γιατί αυτά που μπαίνουν στο τραπέζι  και συζητούνται τώρα, πολύ δύσκολα στη συνέχεια ανατρέπονται. Το θέμα των Μαρωνιτών είναι συνδεδεμένο με πολλές άλλες πτυχές του Κυπριακού προβλήματος (εδαφικό, περιουσιακό, συνταγματικό κτλ), και οι όποιες αποφάσεις δύσκολα αλλάζουν.

Όταν ο Πολιτιστικός Όμιλος, πριν 2 περίπου μήνες, καλούσε σε κοινή συνάντηση τους  τέως Εκπρόσωπο και Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών, με αντιπροσώπους όλων των οργανωμένων συνόλων της Κοινότητας και με δηλωθείσα σχεδόν καθολική τη συμμετοχή, στόχος ήταν η ενημέρωση,  προβληματισμός  και χάραξη των επόμενων βημάτων.

Δυστυχώς για λόγους που δεν είναι του παρόντος, η σημαντικότατη αυτή συνάντηση δεν έγινε ποτέ όπως προγραμματίστηκε...

Μήπως, έστω και τώρα, σε τούτη την κρίσημη περίοδο, θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση;

Σαν απλός Μαρωνίτης, ανησυχώ και προβληματίζομαι :

1.       Δεν έχω αμβιβολία  ότι ο νέος  Εκπρόσωπος κι ο Αρχιεπίσκοπος,  που καθηκόντως  είναι οι πλέον αρμόδιοι,  κινούνται συντονισμένα και με κοινές θέσεις, όπως τουλάχιστο αυτές συμφωνήθηκαν από τον τέως Εκπρόσωπο και τον Αρχιεπίσκοπο,  προς όλους τους  παράγοντες που έχουν επιρροή στην επίλυση του Κυπριακού. Ύψιστη προτεραιότητα σήμερα για την Κοινότητα είναι η διεκδίκηση των δικαίων της σε μια επικείμενη λύση, αλλά και η χάραξη της πορεία μας στο πιθανό ενδεχόμενο της μη λύσης. Στην προσπάθεια τους αυτή θα μας βρούν αρωγούς και συμπαραστάτες.

2.       Μήπως κάποιοι από εμάς με ενέργειες και τοποθετήσεις μας, δημιουργούμε λανθασμένες εντυπώσεις  που δε συνάδουν με τη βούληση της πλειοψηφίας του κόσμου μας και  οι οποίες δίνουν  άλλοθι στους συνομιλητές,  για αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν την Μαρωνιτική Κοινότητα;

3.       Μήπως θα έπρεπε να απαιτήσουμε άμεσα και πιο  έντονα,  η Μαρωνιτική  Κοινότητα  να έχει το δικαίωμα ν’ αποφασίσει η ίδια κι όχι κάποιοι άλλοι  (ίσως με εσωτερικό δημοψήφισμα), σε ποιο συνιστών κρατίδιο  να περιληφθεί, για να μην αφήνονται γκρίζες  ζώνες για την πραγματική βούληση  των Μαρωνιτών;

4.       Δεν είναι επάναγκες  να επιμείνουμε  στο δικαίωμα συμμετοχής  στο τραπέζι των συνομιλιών  για θέματα που αφορούν την Μαρωνιτική Κοινότητα, έστω κι αν λάβαμε  την υπόσχεση ότι θα ενημερωνόμαστε κατ’ ιδίαν  για τα δικά μας θέματα  που συζητούνται;

Οι δημόσιοι αυτοί προβληματισμοί μου,  που δεν είναι μόνο δικοί μου αλλά και  των μελών του Πολιτιστικού Ομίλου Ασωμάτου και πολλών άλλων Μαρωνιτών,  ευελπιστούμε να συμβάλουν στη θετική διαμόρφωση στρατηγικής μεάμεση εφαρμογή,  ώστε να βγει το καλύτερο δυνατό για την Κοινότητα, είτε με λύση, είτε χωρίς λύση.

Το βέβαιο είναι ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε ούτε μια ημέρα.