Get Adobe Flash player

 

facebooktree-button

forum-buttonnews-buttonpharmacy-button-newweather-button-newairplaneold

 

Εισοδος μελων

Η ιστοσελίδα asomatos.eu μαζεύει προσωπικά δεδομένα όπως παρουσιάζονται στο σύνδεσμο Register τα οποία επιτρέπουν στα μέλη της να αποκτήσουν πρόσβαση στο περιεχόμενο μελών μόνο. Μπορείτε να ζητήσετε διαγραφή των προσωπικών σας δεδομένων αποστέλλοντας email στο info@asomatos.eu.            | 

Έχουμε 117 επισκέπτες συνδεδεμένους και κανένα μέλος

H Οικογένεια πρώτη παιδαγωγός της πίστης και σχολή αξιών

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

H Οικογένεια πρώτη παιδαγωγός της πίστης και σχολή αξιών

 

 

Ο Θεός θέλει όλοι οι άνθρωποι να γνωρίσουν και να δεχθούν το σωτήριο σχέδιο που αποκάλυψε και εκπλήρωσε ο Ιησούς Χριστός.  Οι απόστολοι σαν πρώτος πυρήνας της Εκκλησίας κατάλαβαν αυτή την πραγματικότητα και την έθεσαν σε εφαρμογή από την ημέρα της Πεντηκοστής.

 

Ύστερα, οι Πατέρες της Εκκλησίας, εξήγησαν με ακρίβεια την ύπαρξη ενός Θεού Δημιουργού και Προνοητικού, ο οποίος δημιούργησε τον κόσμο, τον άνθρωπο και το γάμο σαν θετικές πραγματικότητες. Η χριστιανική οικογένεια, η τοπική εκκλησία, συμμετέχει σ’αυτή την αποστολή. Οι γονείς θα πρέπει να μεταδώσουν στα παιδιά τους τις ανθρώπινες και χριστιανικές αρετές με τη μαρτυρία της χριστιανικής ζωής τους και με τα λόγια τους.

 

Στην οικογένεια τα παιδιά μαθαίνουν ότι ο άνδρας και η γυναίκα έχουν την ίδια αξιοπρέπεια, επειδή είναι και οι δύο πλασμένοι του Θεού και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, παρά το ότι είναι περιορισμένα σωματικά και διανοητικά, δεν παύουν να είναι πλήρως ανθρώπινα όντα με τα ίδια δικαιώματα και τα ίδια καθήκοντα που κανείς δε μπορεί να παραβιάσει ή να διαχωρίσει.

 

Τα αγέννητα βρέφη δεν παύουν να είναι ανθρώπινα όντα από τη στιγμή της σύλληψης τους και η ζωή τους δε μπορεί να καταστραφεί από τις αμβλώσεις ή τα επιστημονικά πειράματα. Η καταστροφή της ζωής ενός αγέννητου παιδιού που είναι εντελώς αθώο είναι μια πράξη υπέρτατης βίας και μια πολύ σοβαρή ευθύνη ενώπιον του Θεού.

 

Η οικογένεια βοηθά τους ανθρώπους ν’αναπτύξουν τις βασικές αξίες που είναι απαραίτητες για τη διαμόρφωση ελευθέρων, έντιμων και υπεύθυνων πολιτών. Αυτές οι αξίες είναι: η αλήθεια, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η συμπαράσταση στους αδύναμους, η αγάπη προς τους άλλους και προς τον εαυτό μας, η ανοχή, κλπ.

 

Η οικογένεια είναι το καλύτερο σχολείο για να δημιουργηθούν κοινοτικές και αδελφικές σχέσεις, όπου κάθε μέλος της οικογένειας αναγνωρίζεται, γίνεται αποδεκτό και είναι σεβαστή η αξιοπρέπειά του. Αυτό το λίκνο της ζωής και της αγάπης είναι ο κατάλληλος χώρος στον οποίο ο άνθρωπος γεννιέται και μεγαλώνει, μαθαίνει τις πρώτες έννοιες της αλήθειας και του καλού, μαθαίνει τι σημαίνει ν’αγαπάει και ν’αγαπιέται.

 

Η χριστιανική οικογένεια κάνει τα παιδιά ν’ανακαλύπτουν ότι οι παππούδες και οι ηλικιωμένοι δεν είναι άχρηστοι επειδή δεν είναι πια παραγωγικοί, ούτε ένα βάρος για την οικογένεια, επειδή χρειάζονται ανιδιοτελή και συνεχή φροντίδα από τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Μαθαίνει στις νέες γενιές ότι πέρα από τις οικονομικές και λειτουργικές αξίες, υπάρχουν και άλλα αγαθά: ανθρώπινα, πολιτιστικά, ηθικά, κοινωνικά που είναι υψηλότερα από τα υλικά.

 

Η οικογένεια προσεύχεται πριν από τα γεύματα, μαθαίνοντας την ευγνωμοσύνη προς το Θεό για τα δώρα που έλαβε, ανατρέχοντας σ’Αυτόν στις στιγμές οποιασδήποτε μορφής πόνου, συμμετέχοντας στην κυριακάτικη Λειτουργία μαζί τους, συνοδεύοντας τα να λάβουν το Μυστήριο της Συμφιλίωσης κλπ.

 

Οι γονείς πρέπει να βοηθούν τα παιδιά τους ν’ανακαλύπτουν τον πλησίον, ιδιαίτερα τους άπορους και να κάνουν μικρές αλλά σταθερές εξυπηρετήσεις: να δίνουν ελεημοσύνη στους φτωχούς στο δρόμο, να επισκέπτονται τα μέλη της οικογένειάς τους που είναι άρρωστα, να συνοδεύουν τους παππούδες και να τους παρέχουν μικρές εξυπηρετήσεις, να αποδέχονται και να συγχωρούν τους ανθρώπους και να ξεχνούν τα μικρά αδικήματα και τα παραπτώματα της κάθε μέρας κλπ.

 

Η οικογένεια της Ναζαρέτ καλεί κάθε οικογένεια να ζει μέσα στην βαθιά πίστη θέτοντας το Θεό στο επίκεντρο της ζωής της. Η Παναγία από την πλευρά της, επειδή πίστευε, δεν κατέρρευσε όταν είδε τον Υιό της καρφωμένο πάνω στο σταυρό. Η χριστιανική οικογένεια, της οποίας η ζωή μοιάζει μ’ένα πίνακα όπου εναλλάσσονται το σκοτάδι και το φως, βρίσκει τη γαλήνη και τη χαρά όταν μπορεί να βλέπει το Θεό σαν σωτήρα που θυσίασε τον Υιό του για την σωτηρία του κόσμου.

 

Όπως η Εκκλησία, έτσι και η οικογένεια πρέπει να είναι ένας χώρος όπου το Ευαγγέλιο μεταδίδεται και απ’ όπου διαδίδεται. Στο εσωτερικό μιας οικογένειας που έχει συνείδηση αυτής της αποστολής, όλα τα μέλη ασπάζονται το ευαγγέλιο και το διαδίδουν.

 

Ω Αγία Οικογένεια, προστάτευε τις οικογένειες μας που βρίσκονται αντιμέτωπες με κινδύνους, μέσα σ’ένα κόσμο που δε σέβεται ούτε τη ζωή, ούτε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ένα κόσμο υλιστικό και άθεο. Αγία Μαρία, Μητέρα του Θεού, βοήθα τους νέους μας να σέβονται τους νόμους του Κυρίου και τη διδασκαλία της Εκκλησίας. Αμήν.

 

Πατέρας Αντουάν Ρούκος.