Εισοδος μελων
Έχουμε 484 επισκέπτες συνδεδεμένους και κανένα μέλος
Με άξονα την γνώση και την αγάπη για την ιστορία των Μαρωνιτών της Κύπρου, ο Σύνδεσμος Μαρωνιτών Επιστημόνων Κύπρου, διοργάνωσε με επιτυχία, στις 28 Νοεμβρίου 2013 στην αίθουσα Καστελλιώτισσα, παρά την Πύλη Πάφου, εκδήλωση με 2 διαλέξεις.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Αντώνης Χατζηρούσος, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Ιωσήφ Σουέιφ,οι οποίοι απηύθηναν χαιρετισμούς , ο πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο και πλήθος κόσμου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα του Προέδρου του Συνδέσμου Δρ Γαβριήλ Καλακουτή ο οποίος ανέφεραι ότι σκοπός των διαλέξεων δεν είναι η καλλιέργεια του εθνικισμού αλλά η ιστορική αλήθεια γιά να υπάρξει συγχώρεση,συμφιλίωση και αδελφοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου που θα ευημερούν σε μιά επανενωμένη Κύπρο,μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης .
Ακολούθησε προβολή video απο την εκδήλωση του Συνδέσμου που έγινε προς τιμή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη το 2006 και τηρήθηκε μονόλεπτος σιγή.Στη συνέχεια η διακεκριμένη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μαρωνιτικής Έρευνας του Λιβάνου κα Guita Hourani, έδωσε διάλεξη με Θέμα: «Ιστορία των Μαρωνιτών της Κύπρου». Γνωστή για την προσφορά της, η κα Hourani παρουσίασε μια ιστορική αναδρομή των Μαρωνιτών της Κύπρου.
Στη συνέχεια, η Κύπρια Μαρωνίτισσα ερευνήτρια και Έφορος Εικόνων της Μαρωνιτικής Επαρχίας της Κύπρου, κα Μαρία Σκορδή παρουσίασε διάλεξη με Θέμα: «Ιστορία των Εικόνων της Μαρωνιτικής Εκκλησίας της Κύπρου». Αφού έκανε αναφορά στην κατάσταση των Μαρωνιτών κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, η κα Σκορδή παρουσίασε την έρευνα της σχετικά με τις 12 εικόνες που φυλάττονται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Μαρωνιτών στη Λευκωσία. Οι εικόνες αυτές προέρχονται από τις εκκλησίες του Αγίου Ρωμανού στο χωριό Βουνό και του Αγίου Αντωνίου της Κυθρέας και ανάγονται στην πρώιμη και όψιμη περίοδο της Οθωμανικής κατάκτησης ενώ τέσσερις από αυτές φέρουν τις υπογραφές 2 σημαντικών Κύπριων ζωγράφων-μοναχών του 17ου αιώνα του Λεοντείου Ιερομονάχου εκ Λεμεσού και του Ιερέα Αντωνίου.
«Πέρα από τη λειτουργική τους χρήση οι εικόνες αυτές αποτελούν μια πραγματική ιστορική πηγή, ζωντανή μαρτυρία της ύπαρξης Μαρωνιτών στην περιοχή της Κυθρέας, η οποία σήμερα περιορίζεται σε 2 μικρές ταπεινές εκκλησίες.»
Τα θέματα αναπτύχθηκαν με κατανοητό και προσιτό τρόπο, ανασταίνοντας την ιστορία για τις νεότερες γενεές, πολλές φορές αφήνοντας ένα μικρό δάγκωμα στην καρδιά αλλά η ιστορία είναι ιστορία.
Ακολούθησε συζήτηση και υποβολή ερωτήσεων στις 2 ομιλήτριες.
Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Μαρωνιτών Επιστημόνων Κύπρου