Εισοδος μελων
Έχουμε 315 επισκέπτες συνδεδεμένους και κανένα μέλος
Χτυπούν καμπάνες στην δημόσια εκπαίδευση
Είναι ακατανόητες οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων στα σχόλια του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου για τα μαθησιακά αποτελέσματα των μαθητών μέσης παιδείας ηλικίας 15 ετών. Η έρευνα διεξάγεται ανά τριετία από το πρόγραμμα PISA (Program of International Student Assessment) του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), ένας οργανισμός με 34 χώρες μέλη που αντιστοιχούν στο 80% της παγκόσμιας οικονομίας. Ο Πρύτανης ανέφερε κάποιες πραγματικότητες, είτε αρέσουν είτε όχι.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας για το 2015, η Κύπρος κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης σε ότι αφορά την Ανάγνωση, τα Μαθηματικά και την Επιστήμη. Βασικά, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρος κατέχουν τις χαμηλότερες επιδόσεις ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Όμως, η Βουλγαρία και η Ρουμανία ξοδεύουν πολύ λιγότερα για την παιδεία τους από ότι η Κύπρος, γύρω στο 4.4% του ΑΕΠ, ενώ η Κύπρος 7.4% (συνολικά δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες). Η δαπάνη για κάθε μαθητή είναι από τις ψηλότερες στην Ευρώπη για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Τα αποτελέσματα όμως αυτής της επένδυσης από τους φορολογούμενους είναι αποκαρδιωτικά.
Ο Πρύτανης απλά ανέφερε τα γεγονότα, απέδωσε ευθύνες σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δεν λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και έθεσε τους αρμόδιους φορείς, δηλαδή, το Υπουργείο Παιδείας και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών ενώπιον των ευθυνών τους. Διότι αν δεν ευθύνονται αυτοί που διαχειρίζονται την παιδεία και τα παιδιά μας, τότε ποιος άλλος μπορεί να ευθύνεται; Μήπως οι γονείς, οι οποίοι πληρώνουν φόρους και εμπιστεύονται το δημόσιο σχολείο, ότι θα μορφώσει τα παιδιά τους. Είναι καιρός να ξυπνήσουν και οι γονείς.
Αντί οι αναφορές του πρύτανη να αποτελέσουν το έναυσμα για μια εποικοδομητική συζήτηση που θα εντοπίσει τα αίτια που οδήγησαν το εκπαιδευτικό μας σύστημα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, και για τα διορθωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών καταδίκασαν τα σχόλια του πρύτανη, τοπν έχουν κηρύξει ανεπιθύμητο άτομο και αρνούνται να συζητήσουν μαζί του. Βασικά, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αποποιούνται των ευθυνών τους για την κατάντια του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Δεν είναι με αυτό τον τρόπο που λύνονται τα προβλήματα στην παιδεία.
Ο πρύτανης, έχει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να αναφέρεται στην ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης, να προβαίνει σε σχόλια και να εισηγείται τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν. Οι απόψεις του Πρύτανη δεν μπορούν να αγνοούνται, αντίθετα πρέπει να προβληματίσουν και να τύχουν περαιτέρω συζήτησης.
Θα ήταν πολύ εύκολο για τον Πρύτανη αλλά και για τον κάθε ένα από εμάς, να κρυβόμαστε πίσω από το καβούκι μας και να αδιαφορούμε για τα πραγματικά προβλήματα της παιδείας, που είναι βασικός πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης σε μια χώρα. Έτσι λειτουργούσαν τα πράγματα μέχρι πρόσφατα, μέχρι δηλαδή που το εκπαιδευτικό σύστημα κατέρρευσε χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι. Διότι τα αποτελέσματα των ερευνών είναι πραγματικά, αντικειμενικά και συγκριτικά, και ουδείς μπορεί να τα αμφισβητήσει.
Η Κύπρος διαθέτει τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό για να κάνει θαύματα στην παιδεία, την έρευνα και την ανάπτυξη. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα μπορεί να παράγει ανθρώπους χρήσιμους στην κοινωνία και παραγωγικούς στην αγορά εργασίας. Το θέμα είναι κατά πόσο θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά ή όχι. Το θέμα είναι αν θέλουμε να τα βάλουμε με τα συμφέροντα και τα κατεστημένα ή όχι.
Μάριος Μαυρίδης, οικονομολόγος, βουλευτής Κερύνειας