Εισοδος μελων
Έχουμε 265 επισκέπτες συνδεδεμένους και κανένα μέλος
Μήνυμα του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου
κ.κ. Ιωσήφ Σουέηφ
για τον εορτασμό του Αγίου Μάρωνα
Κυριακή 8.2.2015
Καθεδρικός Ναός Παναγίας των Χαρίτων
Αγαπητά εν Χριστώ αδέλφια,
«Σεις είσθε το αλάτι της γης. Σεις είσθε το φως του κόσμου» (Μτ 5/13,14)
Το κάλεσμα του Ιησού προς όλους μας για να είμαστε το αλάτι της γης και το φως του κόσμου, μας αναθέτει μια μεγάλη ευθύνη. Τα λόγια Του αποδεικνύουν ότι ο κόσμος είχε, έχει και θα έχει πάντα ανάγκη από το αλάτι και το φως, για μια συνεχή μεταμόρφωση η οποία άρχισε με την Ενσάρκωση του Ιησού, δια του Θανάτου και της Ανάστασης Του.
«Σεις είσθε το αλάτι της γης. Σεις είσθε το φως του κόσμου» είναι λόγια που απευθύνονται σε όλους εμάς τους βαπτισμένους χριστιανούς που καλούμαστε να ανακαλύψουμε και πάλι την ωραιότητα της πίστης και της αποστολής μας. Η εορτή του Αγίου Μάρωνα είναι μια ευκαιρία για να ανανεώσουμε την δέσμευση μας και να εμβαθύνουμε το μήνυμα του Ευαγγελίου όντας «μια εκκλησία πάντα σε ιεραποστολική έξοδο» όπως μας καλεί ο Πάπας Φραγκίσκος. Να είμαστε δηλαδή μια εκκλησία που αγγέλλει την χαρά της Ανάστασης στις καρδιές των ανθρώπων, όπως τον Άγιο Μάρωνα που έδωσε μια δυνατή μαρτυρία του Ευαγγελίου μέσα στην κοινωνία της εποχής του. Του Ευαγγελίου που θεραπεύει τις πληγές του ανθρώπου, του Ευαγγελίου της συγχώρεσης και της συμφιλίωσης, του Ευαγγελίου πηγή χαράς για την οποία ο άνθρωπος διψά και που δεν βρίσκει, παρά μόνο, κοντά στον Θεό. Η διδασκαλία του Ιησού χαράσσει τον δρόμο για καθολική αδελφοσύνη.
Η αδελφοσύνη δημιουργεί κοινωνική ειρήνη και μια ισορροπία μεταξύ ελευθερίας και δικαιοσύνης, μεταξύ της προσωπικής ευθύνης και της αλληλεγγύης, του ατομικού και του κοινού καλού.
Αλλά, η αδελφοσύνη εκφράζει επίσης την πολλαπλότητα και τη διαφορετικότητα μεταξύ των αδελφών, παρά το γεγονός ότι συνδέονται μεταξύ τους και έχουν την ίδια φύση και αξιοπρέπεια. Δυνάμει του γεγονότος αυτού, η αδελφοσύνη αποτελεί το δίκτυο θεμελιωδών σχέσεων για την οικοδόμηση της πλασμένης από τον Θεό ανθρώπινης οικογένειας. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η αδελφοσύνη διαπαιδαγωγείται κυρίως μέσα στην οικογένεια η οποία είναι η πηγή κάθε αδελφοσύνης.
Καλούμαστε λοιπόν, να ανανεώσουμε την σημασία και τον ρόλο της οικογένειας, της μικρότερης και της μεγαλύτερης, που καλείται στην ενότητα και στην έκφραση αλληλεγγύης. Αποτελούμε όλοι μια μόνη ανθρώπινη οικογένεια, μια μόνη οικογένεια μέσα στο μεγάλο σχέδιο της Δημιουργίας, που δυστυχώς πολλές φορές εμείς οι ίδιοι γκρεμίζουμε και καταστρέφουμε εξ αιτίας του εγωισμού μας.
Μέσα στην μεγάλη ανθρώπινη οικογένεια, παρατηρείται σήμερα σε κάποια μέρη, μια στροφή προς την λογική των διενέξεων και των πολέμων. Στο κατώφλι του σπιτιού μας υπάρχουν χώρες σε αναβρασμό, διχασμό και βιαιοπραγίες. Αυξάνεται ο φανατισμός και ο εξτρεμισμός μέχρι τρομοκρατίας. Οι Χριστιανοί και άλλες κοινότητες υποφέρουν τρομερά. Ενώπιον όλων αυτών, επείγει όπως οι άνθρωποι καλής θέλησης διαμαρτυρηθούν και λάβουν δράση για να ενισχύσουν και επαναβεβαιώσουν την λογική του διαλόγου και της εξωστρέφειας, της πολυμορφίας και της διαφορετικότητας και την προώθηση της κουλτούρας της αποδοχής του άλλου στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ελευθερίας. Δεν επιτρέπεται να εξοντώνεται ο άλλος εις το όνομα της θρησκείας επειδή είναι «διαφορετικός». Η θρησκεία είναι υπέρ της ζωής και όχι του θανάτου. Δεν πρέπει να υπάρχει φόβος και ξενοφοβία. Σ’ ένα κόσμο που γίνεται ψηφιακά μια μικρή γειτονιά, πώς μπορεί να υπάρχει το αίσθημα της φοβίας; Ας καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να αλλάξουμε τέτοιες νοοτροπίες και να εργαστούμε όλοι για τον πολιτισμό της ελπίδας και του σεβασμού κάθε ανθρώπου.
Οι βαπτισμένοι χριστιανοί είναι υπεύθυνοι στο να ανταποκριθούν βαθιά στο κάλεσμα του Ιησού « Ίνα πάντες εν όσοι» (Ιω 17/11). Ο δια θρησκευτικός διάλογος αποτελεί προτεραιότητα ώστε να δημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίας και χώρος συνάντησης, εμβάθυνσης κοινωνικής, πολιτιστικής και πνευματικής σκέψης. Εδώ επιτρέψετε μου να αναφερθώ στον διάλογο που διεξάγεται ανάμεσα στους θρησκευτικούς ηγέτες στην Κύπρο, απεικονίζοντας μια ωραία εικόνα του νησιού μας.
Μπροστά στα διάφορα κοινωνικό θρησκευτικά, πολιτιστικά και πολιτικά προβλήματα, θα πρέπει να ενισχυθεί η αρχή του πολίτη ώστε να νοιώθουν όλοι ίσοι, με αμοιβαίο σεβασμό, σε μια κοινωνία όπου το κοινό καλό θα υπερισχύει έναντι του προσωπικού συμφέροντος και της διαφθοράς. Οι υπεύθυνοι φορείς θα πρέπει να είναι εκεί για να υπηρετήσουν τους πολίτες και όχι για να υπηρετηθούν ( Μτ 20/28) όπως μας διδάσκει ο Ιησούς. Ο κόσμος σήμερα έχει ανάγκη από προφίλ ηγεσίας που βγαίνει μέσα από την καρδιά, από « την σοφία της καρδιάς» την συνείδηση, που βασίζεται στις αρχές και αξίες μιας εσωτερικής ελευθερίας.
Σε αυτή την εορτή του Αγίου Μάρωνα η σκέψη μας στρέφεται προς τον Λίβανο που βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές προκλήσεις. Η εμπειρία του παρελθόντος επιβεβαιώνει ότι μόνο ο διάλογος είναι ο δρόμος επίλυσης διαφορών και συγκρούσεων. Ο Λίβανος και η Κύπρος που γειτνιάζουν, έχουν πολλές ομοιότητες και έχουν πολλά να επενδύσουν στο παρών από τις εμπειρίες του παρελθόντος. Το νησί μας καλείται, όσο ποτέ άλλοτε, να αναδείξει στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου την σημασία της πολυμορφίας και της πολλαπλότητας, του διαλόγου και του συναπαντήματος των πολιτισμών, με όραμα την επανένωση, που θα βασίζεται πάνω στις αξίες της δικαιοσύνης και της ελευθερίας ώστε να απολαύσει την αληθινή ειρήνη και να μετατραπεί σε μια αληθινή όαση αδελφοσύνης και ευημερίας. Με την ευχή αυτή και μέσα σε αυτό τον δυναμισμό, πορευόμαστε προς ένα σταθερό και ειρηνικό αύριο και προσευχόμαστε για την πατρίδα μας, τα Μαρωνίτικα χωριά μας και όσους κατοικούν σε αυτά και διαφυλάσσουν ηρωικά την παρουσία της κοινότητας στην γη των πατέρων μας.
Εμπιστευόμαστε την Κύπρο μας, τον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή, στο έλεος της Αειπάρθενου Μαρίας, Βασίλισσας της Ειρήνης, στον Άγιο Μάρωνα και σε όλους τους Αγίους, ώστε να πραγματοποιηθούν τα λόγια του Ιησού και να γίνουν «το αλάτι της γης και το φως του κόσμου».
Αμήν.