Get Adobe Flash player

 

facebooktree-button

forum-buttonnews-buttonpharmacy-button-newweather-button-newairplaneold

 

Εισοδος μελων

Η ιστοσελίδα asomatos.eu μαζεύει προσωπικά δεδομένα όπως παρουσιάζονται στο σύνδεσμο Register τα οποία επιτρέπουν στα μέλη της να αποκτήσουν πρόσβαση στο περιεχόμενο μελών μόνο. Μπορείτε να ζητήσετε διαγραφή των προσωπικών σας δεδομένων αποστέλλοντας email στο info@asomatos.eu.            | 

Έχουμε 64 επισκέπτες συνδεδεμένους και κανένα μέλος

Εισαγωγική ομιλία στιν πρώτη καταστατική συνέλευση

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Σεβαστοί μας Δικαστές,
Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,

Με ειλικρινή αισθήματα χαράς, σας καλωσορίζουμε στην πρώτη επίσημη καταστατική συνεδρία του Πολιτιστικού Ομίλου Ασώματου «Αρχάγγελος Μιχαήλ» 

Θεωρούμε ότι η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή για την κοινότητα του Ασώματου, αφού η εν δυνάμει συλλογική προσπάθεια, είμαστε βέβαιοι ότι θα αποτελέσει πολιτιστικό φάρο αλλά και το όραμα εσάς και των γενεών που θα μας διαδεχτούν.

Καταγόμαστε από ένα χωριό όπου περίσσευαν οι ανθρώπινες αξίες:
Τιμιότητα, Αγάπη και Αφοσίωση στην οικογένεια, βαθιά πίστη στο Θεό, Σεβασμός στις Εκκλησιαστικές και Πολιτικές αρχές.Oι πατεραδες μας Αγάπησαν και καλλιέργησαν τη μάνα γη τους, χύνοντας άφθονο τον τίμιο ιδρώτα τους ,για να μην στερήσουν τις οικογένειες τους. Νομοταγείς και Φιλόξενοι. Παρόντες πάντα στον πόνο και στη χαρά των συγχωριανών τους.

Η ανάγκη για επιβίωση σε πολύ χαλεπούς καιρούς, σφυρηλάτησε την αντοχή τους, αλλά και τους γέμισε με σοφία.

Τα μοναδικά αυτά αγαθά τους οφείλουμε να αναδείξουμε, προβάλουμε και συντηρήσουμε, ώστε να αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση για σας τους νεώτερους και για τις επερχόμενες γενεές.

Με τη συνεργασία που οικοδομούμε και με μπροστάρη τη νεολαία μας, θα ανοίξουν διάπλατα οι ορίζοντες για νέα πολιτιστικά ταξίδια. Ευχόμαστε ότι με τη συνεχή τριβή, θα χαραχθεί ανεξίτηλα στις ψυχές των νέων μας, ο ατελεύτητος πόθος και η αγάπη των γονιών τους για τον Ασώματο. Αυτή είναι και μια ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ των νέων προς τους γονιούς τους, αλλά και αντίστροφα, των γονιών προς τα παιδιά τους.

Παράλληλα προσδοκούμε ότι η συνεργασία των νέων σε τέτοιο επίπεδο, θα επιφέρει μέγιστη συσπείρωση και θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη των αισθημάτων ευθύνης, ανιδιοτελούς προσφοράς και αλληλοβοήθειας, γεγονός που απουσίαζε μέχρι σήμερα, αφού πολλά από τα παιδιά μας δεν γνωρίζονται μεταξύ τους.

Δε θα αναλώσω το χρόνο στην επανάληψη των σκοπών του Ομίλου αφού θα αναφερθεί σε αυτούς o Iωσήφ Τσιράκκης. Δράττομαι όμως της ευκαιρίας να παρουσιάσω εν συντομία,ορισμένους τρόπους επίτευξης αυτών των σκοπών

Βασικός μοχλός κίνησης θα είναι οι ομάδες εργασίας οι οποίες θα συσταθούν, πέραν του διοικητικού συμβουλίου 

Εθελούσιος άξονας θα είστε όλοι εσείς τα ιδρυτικά μέλη, με προσθήκη και άλλων μελών που ίσως από παράβλεψη ή άλλους λόγους δεν βρίσκονται στην συγκέντρωση αυτή. Ο καθ’ ένας από σας απαιτείται να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις, στην ομάδα που ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει, για την όσο το δυνατό παραγωγικότερη λειτουργία της. 



Κύριο όργανο ενημέρωσης και έκφρασης θα είναι τα έντυπα μέσα. Στοχεύουμε όπως εκδίδουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα εφημερίδα που θα ενημερώνει τόσο για το έργο το οποίο επιτελείται, όσο και για τα τρέχοντα θέματα επικαιρότητας που αφορούν το χωριό μας, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία των Μαρωνιτών και της Κύπρου μας. Θα προβάλλονται επίσης διάφορα επιστημονικού περιεχομένου άρθρα που αφορούν την υγεία , διατροφή, ψυχολογία, λογοτεχνία, νομικά ζητήματα κ.α.

Πέραν της εφημερίδας, θα δημιουργηθεί ιστοσελίδα στο διαδίκτυο που θα ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η ιστοσελίδα θα αποτελεί την κύρια πηγή πληροφοριών για τους αποδήμους συγχωριανούς μας. Επ’ ευκαιρίας, θα ήθελα να τους εκφράσω βαθύτατες ευχαριστίες για την θετική τους ανταπόκριση στο κάλεσμα μας. Ο πόθος για επιστροφή, η αγάπη και έγνοια τους για τον τόπο που γεννήθηκαν, η προσκόλληση τους σε αξίες και ιδανικά με τα οποία γαλουχήθηκαν, σαν ανεξίτηλα χαραγμένα που είναι στην καρδιά τους, θα μας καθοδηγούν για το καλύτερο.

Έχουμε πολλά ταλέντα τριγύρω μας. Απαιτείται ν’ αξιοποιηθούν Οργανωμένοι είτε σε χορευτικό/θεατρικό συγκρότημα, είτε σε φωνητική χορωδία, είτε στη ζωγραφική και χειροτεχνία. Η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και μνήμης του κατεχόμενου χωριού μας. Αυτό θα είναι το έργο της Πολιτιστικής και Καλλιτεχνικής ομάδας εργασίας.

Φίλες και φίλοι απαιτείται να μην αφήσουμε να μας κυριαρχήσει η εσωστρέφεια. Πρέπει να δούμε με θετικότητα το μέλλον, να ανακαλύψουμε και δημιουργήσουμε τους φίλους μας. Έχουμε πολλές δυνατότητες να διαπρέψουμε και πάλι σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, επιστημονικής και πολιτιστικής ζωής.

Παράλληλα με τις δραστηριότητες την άλλων υφιστάμενων οργάνων του Ασώματου (ΕΝΑ Ασωμάτου, Κίνηση Γυναικών, Εκκλησιαστική Επιτροπή και Κοινοτικό Συμβούλιο) και σε συνεργασία να ενισχύσουμε την αναβίωση, παράδοση, ήθη και έθιμα του Ασωμάτου.

Είναι εκ των ων ουκ άνευ η επικοινωνία, συνεργασία και επιδίωξη κοινών στόχων με τα πιο πάνω οργανωμένα σύνολα. Να μην ξεχνούμε ότι μας ενώνουν πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Ας ανοίξουμε τις αγκάλες μας στην υπόλοιπη Μαρωνιτική κοινότητα και ευρύτερα στη Κυπριακή κοινωνία, είτε λέγονται οργανωμένα σύνολα, είτε πολιτικές και εκκλησιαστικές αρχές, είτε μεμονωμένα άτομα.

Επιπρόσθετα, να επιδιωχθεί η συνεργασία και με τον εξωτερικό χώρο. Κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις με Forum ξένων χωρών με έμφαση το Λίβανο, Ελλάδα, Ιταλία κλπ, ως και συμμετοχή μας σε συνέδρια στο εξωτερικό.

Ο πολιτιστικός μας Όμιλος ας γίνει το κέντρο προβληματισμού διαπαιδαγώγησης και ενίσχυσης των κοινών προσπαθειών για διεκδίκηση 
της επιστροφής στις ρίζες μας και πατρογονικές μας εστίες. Ανεξάρτητοι, χωρίς κομματική πολιτική χροιά και σε συνεργασία πάντοτε με τις Αρχές μας, να διεκδικήσουμε με σώφρονες ενέργειες την επιστροφή μας. Να κτυπήσουμε πόρτες, να ενημερώσουμε ξένα κέντρα αποφάσεων για την τεράστια αδικία που μας συμβαίνει. Να προβάλουμε τα δίκαια μας μέσω δικοινοτικών συναντήσεων με Οργανωμένα Ελληνοκυπριακά και Τουρκοκυπριακά σύνολα για να ακουστεί μακριά η από κοινού φωνή μας για μια πιο δίκαιη μεταχείριση της κοινότητας μας.

Πρέπει ο Όμιλος να γίνει οικονομικά βιώσιμος. Να αντληθούν κεφάλαια από έκτακτες εισφορές, δωρεές, ενίσχυση από το κράτος, από συμβολή ξένων Forum. Επίσης διάφορες εκδηλώσεις μπορούν να συνεισφέρουν στην οικονομική βιωσιμότητα.
Μέρος των εσόδων να διατεθούν για διάφορους κοινωφελείς σκοπούς, όπως η προσφορά σε δυσπραγούντες συγχωριανούς που χρήζουν άμεσης οικονομικής βοήθειας.

Εν κατακλείδι, οφείλουμε να κάνουμε από την πρώτη μας συνεδρία ορισμένες σημαντικές διευκρινίσεις.

Σε καμιά περίπτωση ο νεοϊδρυθείς Όμιλος μας δε θέλουμε να δημιουργήσει κλίμα αντιπαράθεσης ούτε και να έρθει σε ρήξη με άλλα οργανωμένα σύνολα του χωριού μας ή και ευρύτερα της κοινότητας μας.

Ο Όμιλος γεννήθηκε για να συμπληρώσει τα υπάρχοντα κενά, να συνεργαστεί με τα υπόλοιπα οργανωμένα σύνολα, τις εκλελεγμένες μας αρχές και θεσμούς. Η συνέργια θα είναι πρώτιστος μας στόχος. Γεννηθήκαμε να συμπληρώσουμε και ενώσουμε και όχι να διαχωρίσουμε.

Έχουμε ως πρώτιστο σκοπό την εμφύτευση μιας υγιούς συνεργασίας που θα εξυπηρετεί μόνο το χωριό μας και ΟΧΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ. Η ίδρυση του Ομίλου μας, επαναλαμβάνουμε έχει τις ρίζες του πάνω από όλα στην αγάπη του κάθε Ασωματίτη για το χωριό του, στο αίσθημα ανάγκης για διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και διεκδίκηση της επιστροφής στις ρίζες μας. Δε θα αποτελέσουμε φερέφωνο κανενός. Θα ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ και όχι επιβάλλοντας.

Με τη δύναμη του Θεού και τη βοήθεια του Αρχάγγελου Μιχαήλ, ελπίζουμε η μέρα της επιστροφής στο χωριό μας να μην είναι μακριά. Και όταν πλησιάσει αυτή η ευλογημένη μέρα, τότε οι σκοποί του Ομίλου δε θα πάψουν να υφίστανται. Απεναντίας θα είναι αυξημένος ο ρόλος που θα διαδραματίσει τόσο για την αναγέννηση του χωριού, όσο και για τη συντήρηση της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Για ακόμα μια φορά σας ευχαριστούμε για την εδώ παρουσία σας και προσβλέπουμε στην αγαστή συνεργασίας σας.
Ας έχουμε λοιπόν κατά νου ότι όλοι μαζί, νέοι και πιο παλιοί, ενωμένοι, με ομοψυχία και σύμπνοια θα επιτύχουμε τους στόχους μας. Ο Ασώματος μας χρειάζεται.

Έχουν αναλυθεί πιο πάνω οι λόγοι που μας οδήγησαν στην σκέψη δημιουργίας του Πολιτιστικού αυτού Ομίλου. Θέλουμε να επανατονίσουμε κα να υπογραμμίσουμε όσο πιο εμφαντικά γίνεται ,πως δεν είναι σε καμιά περίπτωση σκοπός μας η πρόκληση διχόνοιας ή αντιπαλότητας με τα άλλα Οργανωμένα σύνολα του χωριού μας. Ουτε και είναι μεσα στους στοχους μας η στεγαση σε σωματειο . Αντίθετα, με σεβασμό στην ιστορία τους και την προσφορά τους ,θα τα προσεγγίσουμε και επιδιώξουμε αγαστή συνεργασία ,προς πραγμάτωση των κοινών μας οραμάτων ,για το καλό του αγαπημένου μας Ασωμάτου.

Όμως, παρά την πιο πάνω ξεκάθαρη προσέγγιση μας, αναμενόμενο είναι, όπως σε κάθε παρόμοια περίπτωση, να υποβόσκει η καχυποψία ως προς τις πραγματικές επιδιώξεις του εγχειρήματος μας. Θεωρούμε λοιπόν ορθόν να θέσουμε ενώπιον σας αυτούς τους προβληματισμούς και τα ενδεχόμενα.

Εναπόκειται πλέον σε ολους μας, αφού σταθμίσουμε τα δεδομένα και γνωρίζοντας τους στόχους του Πολιτιστικού Ομίλου, να πάρουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το ΒΑΡΟΣ της αποφασης για την αναγκαιότητα ίδρυσης του Ομίλου ,αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και την ευθύνη επίτευξης των σκοπών του και διαφύλαξης ως κόρη οφθαλμού την ενότητα στην κοινότητα μας.

Σας ευχαριστούμε

Αντρέας Φραντζιάς