Εισοδος μελων
Έχουμε 58 επισκέπτες συνδεδεμένους και κανένα μέλος
Kεφάλαιο 4
Λόγω του λιγοστού νερού στο χωριό δεν υπάρχουν πολλά δέντρα στις αυλές. Μερικοί τυχεροί, όπως και οι γονείς μου, έχουν πηγάδι στην αυλή τους για τις ανάγκες του σπιτιού. Οι περισσότεροι έχουν σκεπασμένο το στόμιο του πηγαδιού με μια σανίδα, κάτι πολύ επικίνδυνο για τα μικρά παιδιά. Το νερό του δικού μας πηγαδιού είναι λίγο αλμυρό και δεν μπορεί να χρησιμεύσει για όλους τους σκοπούς. Μπορεί όμως άνετα να χρησιμοποιηθεί για το καθάρισμα και το σφογγάρισμα του σπιτιού και της αυλής. Ο πατέρας ανακάλυψε ότι οι μελιντζάνες ευδοκιμούν με αλμυρό νερό και έτσι φυτεύει κάθε καλοκαίρι πολλά φυτά με μεγάλη επιτυχία. Στην αρχή το αντλούσαμε με ένα κουβά δεμένο με σχοινί αλλά, πολύ αργότερα, λόγω της δυσκολίας, αγοράσαμε ηλεκτρικό μοτέρ που το αντλεί αυτόματα.
Δεν ξέρω όμως αν το νερό αυτό είναι πόσιμο για τις κότες και το χοίρο που ανατρέφουμε στην αυλή. Οι κότες τρώνε σπόρους από σπασμένο σιτάρι και κριθάρι αλλά το καλοκαίρι χρειάζονται και λίγα χόρτα. Όμως λόγω της έλλειψης γλυκού νερού στην αυλή, δεν μπορούμε να φυτεύουμε χόρτα και αγοράζουμε μια δέσμη τριφύλλι καθημερινά από τον φθαρτοπώλη που έρχεται στο χωριό με το αυτοκίνητο. Όσο για το γαϊδούρι και το χοίρο, ποτέ δεν πρόσεξα αν πίνουν το νερό από το πηγάδι.
Σχεδόν όλα τα σπίτια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διατηρούν σε γλάστρες βασιλικό όπου στολίζουν τις αυλές, τα παράθυρα και τα καλτερίμια τους. Ο βασιλικός συνηθίζεται να φυτεύεται τη γιορτή των Αγίων Σαράντα διότι οι χωριανοί πιστεύουν ότι είναι η πιο κατάλληλη ημέρα για να μεγαλώσει έγκαιρα. Άλλα φυτά που ευδοκιμούν με λιγοστό νερό στο χωριό είναι το θκιούλι, το γιασεμί, οι κάκτοι, τα στρατιωτάκια, η πρασινάδα, το λασμαρί, οι άγριες τριανταφυλλιές και μερικά αρωματικά φυτά. Παρόλο που το χώμα του χωριού είναι καλό για το σκοπό αυτό, πιστεύεται ότι το κοκκινόχωμα που υπάρχει στην περιοχή γύρω από το κοιμητήριο είναι καλύτερο, και έτσι, κατά τη γιορτή των Αγίων Σαράντα, πολλοί τρέχουν εκεί με κουβάδες να κουβαλήσουν χώμα. Καμιά φορά περνώντας από τη βρύση συναντά κάποιος σκύλους και γαϊδούρια που έρχονται από μακρινά σπίτια για να ξεδιψάσουν. Λυπούμαι να τα βλέπω διότι είναι πολύ αδύνατα ζώα, λόγω της έλλειψης τροφής και της δύσκολης ζωής που περνούν.
Παίρνω ένα μυθιστόρημα να διαβάσω και ζω μαζί του τον ρομαντισμό και την περιπέτεια που περιγράφει. Βυθίζομαι στη σκέψεις μου και παρασύρομαι σε κόσμους μαγικούς και ονειρεμένους. Μου αρέσει τόσο πολύ που δεν θέλω να προσγειωθώ και να επανέλθω στην πραγματικότητα. Κάποτε όμως θα τελειώσει και θα αρχίσω να κάνω κι’ εγώ σχέδια και όνειρα για μια όμορφη ζωή χωρίς προβλήματα, αρρώστιες και οικονομικές δυσκολίες. Σαν παιδί, όμως, όλα φαντάζουν τόσο όμορφα, τόσο γλυκά, τόσο απλά που δεν αφήνουν περιθώρια για στενοχώριες.
Μερικοί γεωργοί το καλοκαίρι έχουν πρόβλημα με την αποθήκευση της σοδειάς τους μέχρι να την παραδώσουν στη Συνεργατική Εταιρεία του χωριού. Υπάρχει μια μεγάλη ζυγαριά όπου οι γεωργοί τοποθετούν μια μια τις σακούλες με τη σοδειά τους για ζύγισμα. Στη συνέχεια ο γραμματέας σημειώνει σε χαρτί το σύνολο του βάρους των σακούλων και πολύ σύντομα οι γεωργοί πληρώνονται για την αξία τους. Μεγάλο πρόβλημα με την αποθήκευση έχουν και οι γονείς μου επειδή έχουν πολλά χωράφια και γι’ αυτό κάθε καλοκαίρι χρησιμοποιούν το υπνοδωμάτιο μας για το σκοπό αυτό. Πολλές φορές αναγκάζομαι να περπατώ μέσα στο σιτάρι ή το κριθάρι για τη διακίνησή μου, κάτι όχι και πολύ ευχάριστο για ένα παιδί.
Δεν έχω εμπειρίες από τις δυσκολίες των κτηνοτρόφων, αλλά μπορώ να περιγράψω κάποιες εντυπώσεις μου από γεγονότα που ζω. Συνήθως τους περισσότερους μήνες του χρόνου τα πρόβατα και τα κατσίκια συνοδεύουν το βοσκό στα χωράφια για να βοσκίσουν από το πρωϊ μέχρι το απόγευμα. Για τις αγελάδες όμως δεν συμβαίνει το ίδιο. Οι κτηνοτρόφοι φέρνουν χόρτα φρέσκα ή ξηρά και άλλη ξηρή τροφή στους στάβλους των για να τις θρέψουν. Ο βοσκός πάντοτε έχει ένα ή περισσότερους σκύλους για να προσέχουν το κοπάδι από κινδύνους και για να μην βόσκουν σε ξένα χωράφια. Τις βροχερές μέρες τα πρόβατα και τα κατσίκια τρώνε στη στάνη τους. Οι κτηνοτρόφοι κερδίζουν από τα αρνάκια και κατσικάκια που πιθανόν να πουλήσουν σε σφαγεία και από το γάλα και το μαλλί των ζώων τους.
Το άρμεγμα αρχίζει πολύ πρωϊ και στη συνέχεια το γάλα παραδίνεται σε Κυβερνητικό Οργανισμό που το αγοράζει για να βοηθήσει και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Πολύ σπάνια, όμως, λόγω κάποιου προβλήματος, οι υπεύθυνοι για το μάζεμα του γάλακτος δεν έρχονται στο χωριό και δημιουργείται κάποια αναστάτωση μεταξύ των κτηνοτρόφων. Προβληματίζονται τί να το κάνουν. Συχνά κατασκευάζουν μόνοι τους χαλλούμια τα οποία χρησιμοποιούν για τις δικές τους ανάγκες ή τα πουλούν σε όσους δεν έχουν δικά τους ζώα. Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν η μητέρα μου αγοράσει από κάποιον γάλα για χαλλούμια ,και κάθομαι με τις ώρες να παρακολουθώ την κατασκευή τους. Εκτός από το φρέσκο χαλλούμι κατασκευάζει και αναρή. Κάθε φορά μας βάζει στο πιάτο και φρέσκα αναρή ανάλατη με το ζεστό ορρό της και με ζάχαρη, που μου αρέσει ιδιαίτερα.
Τα περισσότερα φαγητά μας ψήνονται στα ξύλα. Οι γονείς μου χρειάζονται συχνά ξύλα για το σκοπό αυτό και για το φούρνισμα των ψωμιών στην αυλή. Τα ξύλα αυτά θα πρέπει να τα κόψουν από τα γειτονικά δάση, πάντοτε με άδεια του δασονομείου. Κάθε φορά που γίνεται αυτή η εργασία τους παίρνει μαι ολόκληρη ημέρα για να τελειώσουν. Ο πατέρας συνήθως παίρνει μαζί του κάποιον από τους αδελφούς μου και τη μητέρα μου, και έτσι δεν είχα ποτέ την ευκαιρία γι αυτή την ευχάριστη κατά τη γνώμη μου εμπειρία. Μαζί με τα ξύλα φέρνουν και μικρούς θάμνους και ξηρά θρουμπιά, που συχνά χρησιμοποιούν για σκούπες της αυλής.
Πόσο ωραία μυρίζουν τα φρεσκοκομένα ξύλα από πεύκα και σχοινιές που γέμισε σήμερα η αυλή μας! Εκτός από τη μυρωδιά, είναι και η ομορφιά του πράσινου που πολύ σπάνια βλέπουμε σε αφθονία στο χώρο μας.
Συνεχίζεται .........................